Autolease

Net je rijbewijs gehaald? Wat zijn de opties

Na al dat ploeteren met je rijinstructeur heb je hem dan eindelijk in handen, je rijbewijs. Je mag nu zelfstandig de wegen onveilig maken. Na het behalen van je rijbewijs rijdt je over het algemeen eerst in de auto van je ouders. Dit hoeft echter niet. Het kan voorkomen dat je niet meteen voldoende geld bij elkaar hebt gespaard om een auto te komen. Het leasen van een auto biedt dan een uitweg. We geven hieronder wat informatie.

Niet alles tot je beschikking

Over het algemeen zijn er verscheidene leaseconstructie waaruit je zou kunnen kiezen. Zo heb je short lease, private lease, financial lease enzovoorts. Echter, is niet elke leasevariant ook beschikbaar voor een particulier. Veel vallen onder zakelijk leasen. Dit houdt in dat de auto gehuurd wordt vanuit de werkgever of vanuit het eigen bedrijf. Je ondertekent het contract dus niet persoonlijk. De auto dient dan ook voornamelijk voor zaken gebruikt te worden. Je mag niet meer dan 500 kilometer voor privé doeleinden gebruiken. Een bedrijf is voor leasemaatschappijen een lager risico dan een particulier en daarom is er voor de particulier minder mogelijk. Welke leaseconstructies dan wel beschikbaar zijn? Hieronder een kort overzicht.

Private lease

Deze leaseconstructies kan elke particulier afsluiten. Voor een vast bedrag in de maand huur je dan een auto. Binnen dit maandelijkse bedrag zijn dergelijke kosten, zoals onderhoud, reparaties en verzekeringen al gedekt. Je hoeft dit dus zelf niet meer uit te zoeken en je weet elke maand ongeveer wat je kwijt bent aan je auto. Alleen de brandstof is nog voor eigen rekening. Deze kan de ene maand hoger uitvallen als de andere. Bovendien hoef je nu dus niet meteen een groot bedrag af te staan om over een auto te beschikken. Het enige nadeel is wel dat je de leaseperiode voor een langere tijd loopt. Je kan namelijk een auto pas private leasen vanaf een periode van 24 tot 60 maanden. Je moet dus wel vrij zeker zijn van je keuze. Het is namelijk ook niet zo gemakkelijk om onder dit contract uit te komen. Indien je hem wilt beëindigen zul je de resterende contractperiode moeten afkopen.

Private shortlease

Tegenwoordig is te zien dat enkele leasemaatschappijen een andere variant aan gaan bieden aan de particulier, namelijk private shortlease. Dit biedt particulieren de mogelijk om ook een auto te leasen voor een kortere periode. Bij sommige leasemaatschappijen is het zelfs mogelijk om al een auto te huren vanaf één maand. Bovendien is het leasecontract maandelijks opzegbaar en zit je dus nergens volledig aan vast. Enige kanttekening die je hierbij kunt maken, is dat je maandelijks een hoger bedrag zult moeten betalen. Voor mensen die net hun rijbewijs hebben gehaald is dit wellicht niet het meest ideale. Aan de andere kant, is het nog steeds minder groot bedrag dan wanneer je besluit om een auto te kopen.