Rijbewijs

Deze kosten komen kijken bij auto rijden

Zoals we allemaal weten is auto rijden een grote kostenpost van elke autobezitter. Heb je net je rijbewijs gehaald en overweeg je om een auto aan te schaffen? Bereken dan eerst goed of je dit kan financieren. Auto rijden kost eenmaal veel geld, echter kan je het zo duur maken als je zelf wil. Je behoudt altijd je vaste maandelijkse kosten en daarbij komen nog de benzine en afschrijving. In dit artikel noemen we de belangrijkste kostenposten.

Rijbewijs behalen

Voor je een eigen auto kan rijden, moet je eerst in het bezit zijn van een rijbewijs. Ook dit kost geld. Afhankelijk van hoeveel lessen je nodig hebt en hoe vaak je examen moet doen kan dit bedrag aardig oplopen. Je betaalt de lessen en het examen apart of in een pakket. Wanneer je kiest voor een pakket ben je voordeliger uit. Maar je bent dan wel ‘verplicht’ om deze lessen af te nemen, dus als je uiteindelijk minder lessen nodig hebt, zal je dit hele bedrag vaak wel moeten betalen.

Aanschaf

Na het behalen van je rijbewijs is de volgende stap het aanschaffen van een auto. Dit kan je zo duur maken als je zelf wil. Hierbij is het van belang om op verschillende zaken te letten, zoals het aantal kilometers dat de auto heeft gereden en de gebreken die de auto wellicht heeft. Het is dan ook verstandig om altijd iemand mee te nemen die verstand heeft van auto’s.

Verzekering en belasting

We zijn verplicht om minimaal een WA-verzekering voor de auto af te sluiten. De kosten voor een autoverzekering lopen erg uiteen. Hierom is het verstandig om een autoverzekering simulatie te raadplegen. Naast de verzekering ga je ook elke maand belasting betalen. De hoogte hiervan is afhankelijk van de auto, het gewicht van de auto en in welke gemeente je woont.