Autovakantie

5 tips voor een ontspannen vakantie met de auto

Voordat je eenmaal in de auto stapt om naar je vakantiebestemming te rijden moeten er vooraf nog wat punten afgevinkt worden. Naast het gebruikelijke zoals zonnebrand en genoeg leuke outfits moet je er ook opletten dat je auto in goede conditie is. Hieronder vind je 5 tips om met een ontspannen gevoel op vakantie te gaan.

1. Lampen

Voordat je gaat rijden is het belangrijk om toch een rondje om de auto te lopen en te bekijken of alle lampen nog wel werken. Vooral als je van plan bent ‘s nachts te vertrekken kan het erg gevaarlijk zijn als bijvoorbeeld je achterlichten niet werken.

2. Vakantiecheck bij de garage

De meeste garages bieden een vakantiecheck aan waarbij ze dingen checken zoals het oliepeil, accu en remmen. Zo kun je tussen de onderhoudsbeurten door toch controleren of bijvoorbeeld je remblokken vervangen een verstandige keuze is. Zo ga je met een goed uitgeruste auto op vakantie.

3. Bandenspanning

Een bandenspanning is niet alleen gevaarlijk voor je rijgedrag maar ook slecht voor je brandstofverbruik. Als je toch bezig bent met de banden is het ook verstandig om de profieldiepte te controleren. Banden slijten en als je een profiel al veel gesleten is heb je minder contact met de weg, mocht je over water heen rijden kun je gaan slippen.

4. Trekhaak

Ga je met de caravan op vakantie? Dan is het verstandig om het gedeelte van trekhaak monteren al geruime tijd voordat je daadwerkelijk weggaat te plannen. Mocht er iets verkeerd gaan heb je nog ruim de tijd om het te repareren.

5. Ruitenwissers

Hopelijk hoef je ze niet vaak te gebruiken op vakantie maar zorg ervoor dat deze ook gecontroleerd zijn voordat je vertrekt. Let er op dat de ruitenwissers geen strepen maken of geluid maken als deze over het glas bewegen. Controleer daarnaast ook of de ruitensproeiervloeistof bijgevuld is. Als er geen vloeistof meer in zit, trekt de ruitenwisser strepen over het raam.